2020. október 10., szombat 12:20

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. október 10., szombat (OS) - A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök!

    Döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének. A DK már Varga Zsolt András Igazságügyi Bizottságban történt meghallgatása után jelezte, hogy minden nemzetközi fórumon meg fogjuk támadni a botrányos jelölést. Ma beváltjuk az ígéretünket. Sem mi, sem Európa nem nézheti tétlenül, hogy az Orbán-kormány minden jogállami elvet, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is megsértve egy fideszes ügyészt akar a legfőbb bírói hatalom birtokosává tenni. Egyetértünk az Országos Bírói Tanács határozatával, miszerint példátlan, hogy olyasvalaki vezesse a legfelsőbb bíróságot, aki maga soha nem dolgozott bíróként.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Polt Péter jobbkeze ne lehessen Kúria-elnök! Előre figyelmeztetjük a Fideszt, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll, hogy azt kérje a magyar kormánytól, függesszék fel ezt a pártállami kinevezést. Emellett tájékoztatjuk a Velencei Bizottságot is a történtekről. A DK szerint Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, de Európában nem.

Rónai Sándor

A DK EP-képviselője
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.