2020. október 12., hétfő 13:22

A Széchenyi Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 12., hétfő (OS) - Gróf Széchenyi István: Hitel – Az állami fordítóiroda (OFFI) és a Széchenyi Alapítvány keretszerződést kötött Széchenyi fő művének, a Hitelnek angol nyelvre fordítása tárgyában.

        Gróf Széchenyi István Hitel című könyve 1830-ban jelent meg, meglehetősen nehezen olvasható nyelvezettel. Ezért korunkban sok érdeklődő rövid idő alatt lemond a Hitel elolvasásáról. 2014-ben gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka hungarikummá vált. A Hitel – tartalma szerint a reformkor programadó műve, a társadalmi változás technológiájának megvalósíthatósági tanulmánya, amely így a ma emberéhez is szól. Egy munkacsoport arra vállalkozott, hogy mai magyar nyelvre írja át Széchenyi fő művét úgy, hogy tartalma kicsit se változzon, megőrizze Széchenyi "ízeit" olvasmányossá és érthetővé váljon. A "Hitel mai magyar nyelven" című mű 2016-ban jelent meg.    Küldetése, hogy a következő nemzedékek számára megkönnyítse a Hitel megértését, fordíthatóságát és így lerövidítse Széchenyi értékes gondolatainak kamatozódását. Az átírás tehát lehetővé tette a Hitel fordítását angol nyelvre. A projektet a NIR által kiírt pályázaton a Bethlen Gábor Alapkezelő induló tőkével támogatta.
     Az Alapítvány az idei évben megkereste az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.-t (OFFI) fordítási és terminológiai együttműködés kialakítására.
     Az OFFI egész Európában egyedülálló szakmai múltra tekint vissza, immár több mint 150 éves fordításszakmai hagyományokat ápol a magyar jogi és közigazgatási szaknyelvet illetően.

     Kiadó: Széchenyi Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.