2020. október 15., csütörtök 08:23

A Le az adók 75%-ával Párt közleménye
    Budapest, 2020. október 15., csütörtök (OS) - A gyenge forint és a kiskereskedelmi adó miatt magasak az élelmiszerárak

    Miközben az Európai Unióban 0,4%-os volt az éves infláció a pandémia és az állami korlátozások miatti kereslet szűkülése miatt, itthon az élelmiszerárak 7,7%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest.

Az áremelkedésben három tényező játszik fontos szerepet. A rendkívül alacsonyan tartott jegybanki alapkamat miatti gyenge forint, a hitelmoratórium miatti pénztúlkínálat, végül pedig a kiskereskedelmi üzletágakra májustól kivetett különadó. A kiskeresekedelmi adóra egyes üzletágak leépítéssel, mások pedig az árak emelésével reagáltak.

Az Eurostat kimutatása szerint az árak a koronavírus járvány alatt bevezetett állami hiteltörleszthetőségi korlátozások és a kiskereskedelmi adók bevezetése után szálltak el. A LA75 párt a járvány kitörésekor hangsúlyozta, hogy a korlátozásoknak és az adócsökkentés elmaradásának súlyos következményei lehetnek. A kormány azonban mégis inkább baloldali, piackorlátozó és az állami tervgazdaság méretét növelő szocialista rendeleteket fogadott el.

Javasoljuk a kulturális- és sport lobbiszervezeteknek juttatott állami támogatások visszavágását és az ezzel megfelelő mértékű adócsökkentést.
     Kiadó: Le az adók 75%-ával Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.