2020. október 15., csütörtök 14:52

A Magyarország Barátai Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 15., csütörtök (OS) - Több, mint egymillióan támogatták a májusi határidőig a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, melynek célja, hogy az Európai Unió a kohéziós forrásokból közvetlenül juttasson a nemzeti régióknak. A szükséges számú aláírást azonban mindössze három tagállamban sikerült megszerezni. Ahhoz, hogy sikeres legyen a petíció, további négy országban kell összegyűjteni elég támogatót, november 7-ig. Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány Elnökének állásfoglalása a Nemzeti Régiók polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

    Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az európai polgárok együtt formálják az Európai Uniót azáltal, hogy új törvények alkotását kezdeményezik az Európai Bizottságnál. Amint egy kezdeményezés eléri, hogy egymillió Uniós polgár támogassa – elérve egyúttal a szükséges számú aláírást hét tagállamban – a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen az adott ügyben.
A mostani kezdeményezés lényege, hogy "az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól."
A fő célkitűzését tekintve pedig kimondja, hogy "ezeknek a régióknak – köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzeteknek – a lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg.
    
     Kiadó: Magyarország Barátai Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.