2020. október 16., péntek 10:54

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete közleménye (4. rész)
    Budapest, 2020. október 16., péntek (OS) - Kész az összefogásra a magyarországi orvostechnikai szektor

    - A betegek által otthonukban használható gyógyászati segédeszközök ellátási lánca szintén forráshiánnyal küzd, a több mint egy évtizede változatlan hatósági árak felülvizsgálata rendszerszintű beavatkozást igényel, ellenkező esetben súlyos ellátási zavarok lépnek fel. Egyre több segédeszköz szaküzlet számára tűnik már megoldhatatlannak a szakképzett egészségügyi dolgozók megtartása.
- A döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira. A szektor testre szabott képzési és támogatási programok, továbbá a külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormányzattól.
- Az egészségügy és az egészségipar modernizációja kéz a kézben jár. A hazai innováció "kvantumugrásának" előfeltétele az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazásának felgyorsítása, a magyar szakemberek általi megismerésük ösztönzése. A kormányzat Egészségipari Stratégiájával összhangban az állami egészségügyi adatvagyon kutatás-fejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezet kialakítása szükséges.
     A javaslatcsomagot kidolgozó orvostechnikai szervezetek az ágazati tapasztalatok megosztásával segíteni kívánják a kormányzat közpolitikai céljainak eredményes megvalósítását. Ennek érdekében szakmai konzultációs fórum létrehozását kezdeményezték a kormányzat és az iparág közös ügyeinek megvitatására.
     Kiadó: Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.