2020. október 16., péntek 11:19

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 16., péntek (OS) - Megkaptam az ágyfelszabadítások kórházi adatait: nem 2 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hanem intézményi szinten ennek akár többszörösét

Fél éve küzdök azért, hogy végre tisztán lássunk a kórházi ágyfelszabadítások ügyében. A héten két általam indított perben is sikerrel jártam: az egyikben a bíróság első fokon nekem adott igazat, és a 60 százalékos ágykiürítést megalapozó számítások és háttéranyagok kiadására kötelezte az EMMI-t. A másik ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő belátta, hogy a per számára nem nyerhető, ezért kiadta az ágyfoglaltság kórházi szintű adatait. A számok azt mutatják, hogy áprilisra az ellátott betegek száma sok esetben a márciusi felére-harmadára esett vissza, és számos kórháznak kellett 2 százaléknál több ágyat felszabadítani.

Április 7-én Kásler Miklós miniszteri utasításban rendelte el, hogy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények teljes ágykapacitásuk minimum 60 százalékát készítsék elő koronavírusos betegek fogadására. A betegfelvétel leállása, a műtétek, kezelések halasztása mellett a kórházakat ellátásra szoruló, magatehetlen, súlyos műtét utáni rehabilitációt igénylő krónikus betegek elbocsátására kényszerítették. A minisztérium és a NEAK csak annyi információt volt hajlandó megosztani a nyilvánossággal, hogy "a kórházi ágyak 58 százaléka már március végén szabad volt".
     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő