2020. október 16., péntek 12:27

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 16., péntek (OS) - Irodalmi ösztöndíjpályázatot indított Erzsébetváros önkormányzata

Simon Márton költő, slammer, az ösztöndíjpályázat kezdeményezője és a program koordinátora szerint a szinte minimális önkormányzati hozzájárulás is hatalmas segítséget tud nyújtani a díjazottak számára a mindennapokban, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy a hétköznapi megélhetés gondját félretéve csak az alkotásra tudjanak koncentrálni. A beérkező munkák elbírálását és annak függetlenségét szakmailag elismert irodalmi grémium biztosítja:  Gács Anna, a zsűri elnöke; Nagy Boglárka, a Jelenkor főszerkesztője; Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus; Babiczky Tibor költő, irodalmi szerkesztő és Kemény István író. A pályázat tiszteletbeli fővédnöke Lator László költő.

Az ösztöndíjpályázatra a 35–60 év közötti, középgenerációt képviselő, legalább már két kiadott kötettel rendelkező alkotók jelentkezését várják. Az ösztöndíjasok fél éven keresztül havi 160 000 forint támogatásban részesülnek. Szücs Balázs hangsúlyozta, hogy a támogatottak nemi arányának az 50–50%-hoz kell közelítenie, ezzel is segítve a női alkotók megjelenését és térhódítását a kortárs irodalomban. Pályázni 2020. november 6-ig lehetséges, a szükséges információk Erzsébetváros honlapján találhatóak.

A közeljövőben szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül a kultúratámogatás mai helyzetéről, a kortárs irodalom állapotáról és az ösztöndíjhoz kapcsolódó független elbírálási szempontokról.

Párbeszéd Sajtó
     Kiadó: Párbeszéd