2020. október 18., vasárnap 10:24

A Belügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 18., vasárnap (OS) -

A stratégia kiemelten sérülékeny csoportként kezeli a gyermekeket, a fiatalokat, különösen az állami gondozásból kikerülőket. Szintén prioritás a veszélyek megismertetése a mélyszegénységben élők – különösen a nők és a leánygyermekek – körében, akik a szexuális célú kizsákmányolás szempontjából veszélyeztetett társadalmi csoportot alkotnak.

A 2020. évben hatályba lépett törvénymódosítások (Büntető Törvénykönyv, gyermekvédelmi törvény) hozzájárulnak az elkövetők szigorúbb felelősségre vonásához, valamint a gyermekkorú áldozatok hatékonyabb védelméhez. A nyomozók, az ügyészek és a bírák rendszeresen megvalósuló szemléletformáló képzés keretében, esettanulmányok feldolgozásán keresztül szerezhetnek mélyebb tudást az emberkereskedelemmel kapcsolatban, amely jelentősen növelheti a büntetőeljárások hatékonyságát.

A következő időszakban több nagyszabású projekt is megvalósul: az Európai Unió Belső Biztonsági Alapjának részfinanszírozásával folytatódik a nagy sikerű "Ne hagyd!" figyelemfelhívó kampány, továbbá elindult egy, az emberkereskedelem áldozatainak segítséget nyújtó komplex áldozatsegítő program is.

Az elért eredményeink ellenére folytatnunk kell azt a kihívásokkal teli munkát, hogy a lehető legkevesebben válhassanak áldozattá, valamint hogy azok, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak, a lehető leghamarabb megfelelő ellátásban és jogi segítségnyújtásban részesülhessenek.
     Kiadó: Belügyminisztérium

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.