2020. október 20., kedd 17:13

Az Agrárminisztérium közleménye (4. rész)
    Budapest, 2020. október 20., kedd (OS) - A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés - Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A családi mezőgazdasági társaság egy olyan minősítés, amely azon mező- és erdőgazdasági tevékenységet végző gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé, amelynek tagjai hozzátartozói egymásnak.
     A törvénytervezet külön rendelkezéseket tartalmaz a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-előállítás szempontjából kulcsfontosságú tevékenységet folytató méhészek számára. Adómentessé válik a mezőgazdasági őstermelő meghatározott méhészeti termékek előállításából származó jövedelme az éves minimálbér felének megfelelő jövedelemig, ami a 2020. évi minimálbérrel számolva 966.000 forint.
     Ezen felül a méhészeti termékek értékesítéséből származó jövedelemre vonatkozó adómentesség és az átalányadózó őstermelő jövedelmére vonatkozó adómentesség együttesen is alkalmazható, ebben az esetben az őstermelő jövedelme az éves minimálbért meg nem haladó jövedelemig – 2020. évi minimálbérrel számolva 1.932.000 forintig – mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

Kiadó: Agrárminisztérium