2020. október 21., szerda 15:00

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. október 21., szerda (OS) - Hibás kormányzati költségvetési gyakorlat idézte elő a gazdasági sérülékenységet

    A teljes államháztartásnak 2,3 ezer milliárd forinttal több bevétele volt az eredetileg tervezettnél, 22 326,3 milliárd forint helyett 24 623,8 forint bevétel folyt be. Ennek nagy része, 2 ezer milliárd forint a központi költségvetésbe, vagyis a kormányhoz érkezett.

Amit aztán a kormány teljes egészében el is költött, saját hatáskörben, parlamenti felhatalmazás és pótköltségvetés nélkül.

És ezek után – az amúgy független – Állami Számvevőszék az összegző értékelésében azt írja, hogy: "A 2019. évi központi költségvetés végrehajtásában jog- és hatáskörrel rendelkezők a 2019. évi költségvetésben meghatározott pénzügyi keretek között szabályszerűen gazdálkodtak a közpénzekkel."

Ha az Orbán-kormány 2019-ben anticiklikus gazdasági politikát folytatott volna és a költségvetési többletet az adósság/GDP hányados csökkentésére használta volna, akkor most nem kellene azzal a 80 százalék körüli adósságrátával, mint amivel 2010-ben a Fidesz átvette a kormányzást a szocialistáktól.

Mellár Tamás  
a Párbeszéd országgyűlési képviselője
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.