2020. október 27., kedd 15:17

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége közleménye
    Budapest, 2020. október 27., kedd (OS) - Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) egyeztetést kért  az ITM miniszterétől, Dr. Palkovics Lászlótól.

        Az OSZSZ, többek között az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt kereste meg a minisztert. Az OSZSZ üdvözli az orvosi bérek rendezésének szándékát és a hálapénz kivezetését az egészségügyi rendszerből, azonban úgy látja, hogy a törvény amellett, hogy súlyosan korlátozza a munkavállalók alapjogait és több nemzetközi szerződést is sért, hatályba lépése után komoly működési zavarokat okozhat az egészségügyi felsőoktatási intézményekben.
     Az egészségügyi szolgálati törvény több helyen ütközik a felsőoktatási törvénnyel, nincs tekintettel az egyetemi oktatásból adódó sajátosságokkal. A felülről korlátos bértábla nem ad lehetőséget, hogy a munkáltató honorálja az elvégzett tudományos és oktatói munkával járó többlet feladatokat.
     Az orvosképző egyetemeken az orvosszakma vezető szaktekintélyei dolgoznak. A másodállások tilalma, vagy bizonytalan kimenetelű eljárási procedúrához kötése egzisztenciális válságot okozott többségüknél.
     Az egészségügyi szolgálati törvény az orvosképző egyetemeken további oktatói-kutatói elvándorlást fog okozni a bértáblák közötti növekvő különbségek miatt.
     Az OSZSZ a pandémia elején, márciusban már tárgyalásokat kezdett az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és az orvosképző egyetemekkel. Ezeket a tárgyalásokat is folytatni kívánjuk, és tájékozódni szeretnénk az orvosképzést érintő felsőoktatási modellváltásról is.

     Kiadó: Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.