2020. október 28., szerda 08:12

Bencsik János független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 28., szerda (OS) - Ennyire "családbarát" a Fidesz-KDNP

Tegnap délután az Országgyűlés illetékes bizottsága leszavazta beadványomat, hogy kapjon pótszabadságot minden olyan munkavállaló, akinek otthon kell maradnia gyermekével a járvány okozta bölcsőde-, óvoda- és iskolabezárások miatt.

A Vállalkozásfejlesztési bizottság fideszes tagjait nem hatották meg a meredeken emelkedő fertőzésszámok, és arra sem tudtak mit mondani, hogy ha valaki az első hullám idején már kivette (vagy a munkáltatója kivetette vele) az összes szabadságát, mihez kezdjen. Felügyelet nélkül hagyni a kisebbeket nem lehet. A nagyszülők "bevetése" pedig pont a fokozott veszélyeztetettség miatt hordoz magában óriási kockázatot. Így kényszermegoldásként marad a táppénz, amely alig több, mint a fizetés fele.

Szatmáry Kristóf, a bizottság fideszes alelnöke szerint a helyzet nem annyira súlyos, hogy külön jogszabály megalkotását indokolná.
Hogy a kormányzat részéről a probléma felismerése, a pénz vagy a jó szándék hiányzik, azt nem tudom. De óriási felelőtlenség arra játszani, hogy a vírus tetőzésekor sem lesznek tömeges intézménybezárások, illetve a gazdasági válság küszöbén a munkaadók megengedhetik maguknak saját dolgozóik hazaküldését mindenféle anyagi kompenzáció nélkül. A mindennapi valóság éppen ezzel ellentétes: vannak állami fenntartású intézmények, ahol egyenesen megtiltják a tesztelést, nehogy az esetleges fertőzések miatt egész osztályokat kelljen bezárni.
     Kiadó: Bencsik János független országgyűlési képviselő