2020. október 28., szerda 09:18

A Moravcsik Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 28., szerda (OS) - A PsychArt®24 Művészeti Maratont 2010-ben indította útjára a Moravcsik Alapítvány. A december elejéig látható kiállításon az elmúlt évtizedben készült art brut alkotások javát tekinthetik meg az érdeklődők.

        A pszichoszociális fogyatékossággal élőkre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Kezelésükben nagy szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, írni, zenélni, saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá téve belső világukat, küzdelmeiket.
A PsychArt®24 rendezvények célja, hogy összehozzák a pszichiátriai betegséggel küzdőket és családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. Ez a közös élmény hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.
Az elmúlt 10 évben rendezett PsychArt®24 festőmaratonokon több ezer kép készült. A retrospektív kiállítás – a teljesség igénye nélkül – ezt a tíz évet kísérli meg összefoglalni és bemutatni, hogy idén is együtt élhessük át a PsychArt®24 élményt, mivel az idei egész napos közösségi rendezvényt a járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani.

     Kiadó: Moravcsik Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.