2020. november 18., szerda 18:44

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 18., szerda (OS) - Uniós oltalmat kaptak a Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye. A Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 64-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti. Az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum jelzi.

A soltvadkerti szőlőtermesztés és borkészítés a XVIII. századra nyúlik vissza. A Soltvadkerti bor és pezsgő alapanyagát adó Ezerjó, egy magyar történelmi szőlőfajta, amely a Kunsági borvidéken belül a Soltvadkert térség meghatározó fajtája. Egyediségét és egyedülállóságát jellemzi, hogy az érett szőlőből bor, töppedt szőlőjéből bor és pezsgő is előállítható.
     Kiadó: Agrárminisztérium