2020. november 19., csütörtök 08:20

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. november 19., csütörtök (OS) -

    A felmérés alapján jó esélyünk van arra, hogy egyszer csak tudtunk nélkül felkerül fotónk, vagy gyermekünk fotója a világhálóra. Majdnem minden második felnőtt posztolt ugyanis már életében olyan képet, amin gyermeke kiskorú barátai is szerepeltek, a szülők harmada azonban ehhez nem kért engedélyt az ismerős gyerektől vagy annak szüleitől.

Ugyanakkor a felmérés rámutat arra is, hogy a szülőknek csak harmada állított be a kiskorú gyermek által használt számítógépen szülői felügyelet programot és közel hasonló arányban reklámblokkolót. A szülők többsége (76%) ugyan korlátozza a gyerek napi internethasználatát, de csak legfeljebb heti rendszerességgel figyelik a gyermek posztjait a közösségi médiában. Óvatosabbak a szülők az online levelezéssel kapcsolatban, döntő többségük (64%) rendszeresen ellenőrzi, hogy kikkel levelezik a gyermeke. Miközben minden szakember a tudatosítás fontosságára hívja fel a figyelmet a hatékony védelem érdekében, a szülők fele egyáltalán nem beszélgetett még gyermekével az internetbiztonságról és 10%-uk úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érdekli a téma.
Hogyan védhetjük meg a gyerekeket az online zaklatástól? Az SOS Gyermekfalvak a CEWE támogatásával oktató filmekkel segíti a szülőket, nevelőszülőket és a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, hogyan tudnak olyan képi anyagot készíteni, amivel nem kell lemondaniuk a közösségi médiáról, de közben a gyermekjogokat is tiszteletben tartják.

     Kiadó: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.