2020. november 19., csütörtök 12:54

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. november 19., csütörtök (OS) - A szélenergia a modern energiarendszerek elengedhetetlen része – Magyarországon is. Az Energiaklub átfogó elemzést készített a szélenergia hazai alkalmazhatóságáról, és a főbb tényeket az alábbiakban összegezte.

    
1.Magyarországon az új szélturbinák telepítését nem a természeti törvényszerűségek vagy a technológia, hanem a jogszabályok teszik lehetetlenné.

2.A szélenergia térnyerése csökkentené hazánk energiaimportját, ráadásul úgy, hogy ez az adófizetőknek nem jelentene olyan anyagi terhet, mint a paksi atomerőmű bővítésének várhatóan 10 000-20 000 milliárd forintos végső költsége. Hazánk klímacéljainak elérése a szélenergiával lényegesen olcsóbban valósítható meg.

3.A szélerőművek önmagukban, de a napelemekkel együtt sem jelentenek megoldást az energetikai kihívásokra – ma az energia- és környezetgazdálkodás rendszerében kell megoldásokat keresni. A magas szintű hatékonyság és tudatosság, valamint a helyben elérhető megújuló energiaforrások felhasználása jobb környezeti és társadalmi mutatókat eredményez, és éppen ezek a fenntartható energiarendszer legfőbb erényei.

A kötetet egy 12 fős szerzőgárda jegyzi, köztük tapasztalt kutatók és fiatal szakmai reménységek. "A döntéshozóinknak kötelessége azt a tényt alaposan megvizsgálni, hogy a fejlett világban az erőművi kapacitásbővítésben miért a szélenergia jelenti az első számú fejlesztési területet minden mást megelőzve" – fogalmazott Munkácsy Béla, a projekt vezetője.

     Kiadó: Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.