2020. november 20., péntek 08:44

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja (ECSL) - pályázat útján – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet választotta magyarországi kiemelt kapcsolattartójának. Az intézményben nemrégiben megalakult Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelyen keresztül megvalósuló együttműködés a többi között közös tudományos projekteket és szakmai konferenciákat jelenthet a jövőben.

    Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja meghatározó szerepet tölt be a világűrjog területén. Az ECSL a tagsággal a tagállamok kijelölt kapcsolattartóin keresztül tartja a kapcsolatot, illetve szervez különböző tudományos programokat és valósít meg kutatási projekteket. A nemzeti kapcsolattartó pozíciót pályázat útján lehet elnyerni. A nemzetközi szervezet októberi ülésén döntött arról, hogy Magyarország esetében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, azon belül is az idén ősszel megalakult Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhely pályázatát fogadja el és ezzel az intézményt jelöli ki hazánkban kapcsolattartó szervnek.

Amíg Magyarországon a világűrrel kapcsolatos természettudományi kutatások régóta magas szintűek, addig a társadalomtudományok területén eddig kevés volt a tudományos igényességű vizsgálat a világűr felhasználásával kapcsolatban. Magyarország űrképességeinek jelentős fejlesztésére készül ebben az évtizedben, ehhez pedig szükség van a társadalomtudományi (elsősorban jog- és hadtudományi) vonatkozású kutatások eredményeire is.
     Kiadó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.