2020. november 20., péntek 12:45

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - Az MGYOSZ javaslatai a járvány okozta gazdasági válság kezeléséhez

A tagvállalatainktól, illetve tagszövetségeinktől (építőipar, gépipar, gyógyszeripar, vegyipar, könnyűipar, kereskedelem, idegenforgalom, vendéglátás, gépjármű-kereskedelem, nyomdaipar és egyéb ágazatok) érkező jelzések nyomán szövetségünk elnöksége az alábbiakban foglalja össze a járvány okozta helyzet kezelésére, illetve a károk enyhítésére tett javaslatait.

Bár vannak ágazatok, amelyek keresletét növelte a krízishelyzet, illetve vannak olyan szektorok, ahol viszonylagos stabilitás érzékelhető, de a gazdaság széles körében súlyos gondok mutatkoznak. Határozott véleményünk szerint a kormányzatnak és a nemzetgazdaságnak fel kell készülnie olyan kimenetekre is, ahol a szokásos működés csak 2021 második felére, vagy akár csak 2022 elejére áll helyre.

Ezért a járvány okozta válság hatékony kezelése kettős igényt támaszt: egyrészt azonnali, rugalmas intézkedéseket, másrészt a hosszú távú gazdaságpolitikai célok és eszközök melletti elköteleződést, a nemzetközi versenyképesség folyamatos, kiemelten tudásbázisú javítását.

A következő rövid távú intézkedéseket javasoljuk:

•    a tavasszal bevezetett, a K+F dolgozók munkahelyének megtartására hivatott támogatási rendszer folytatását a válsággal erősen érintett ágazatokban, struktúrákban, a bürokratikus elemeinek csökkentése mellett.
     Kiadó: Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége