2020. november 20., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) - Magyarországon az alapvető jogok biztosának kiemelt feladata, hogy egyfajta gyermekjogi ombudsmanként működjön. Küldetése, hogy nyomon kövesse a gyermekek jogaival kapcsolatos nemzetközi elvárásokat, a magyar szakemberek körében szakmai párbeszédet tartson fenn, közreműködjön a válaszok nemzetközi keresésében.

    Az alapvető jogok biztosa 2020-ban is számos fontos üzenettel bíró, közvetlenül vagy közvetve a gyermekek jogainak védelmével és érvényesülésével kapcsolatos vizsgálatot folytatott. Vizsgálta az oktatást érintő egyedi beadványokat, az iskolai véleménynyilvánítás korlátozhatóságát, áttekintette a testvérek közös örökbefogadásának gyakorlatával, a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek oktatásának helyzetével kapcsolatos kérdéseket, a gyermekek ismételt hatósági meghallgatásának következményeit tárta fel. Áprilistól pedig a gyermekotthonokban és a különleges gyermekotthonokban több helyszíni, személyes látogatás során győződött meg a járványhelyzettel kapcsolatos speciális problémákról, és a megtett intézkedésekről.
Dr. Kozma Ákos a gyermekek jogainak világnapján emlékeztet arra, hogy a jelenlegi járványhelyzet sok mindent meghatároz és befolyásol, de nem teheti zárójelbe a gyermeki jogokat. Kényes egyensúlyt kell fenntartani a gyermek jogai, legjobb érdeke, a biztonság, vagy épp az oktatáshoz való jog biztosítása között, mindez pedig a korábbinál is erősebb együttműködést, közös gondolkodást kíván az állami és a civil szféra, a nemzeti és a nemzetközi szervezetek között.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.