2020. november 20., péntek 13:34

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) -

    Az autizmussal és értelmi fogyatékossággal élő emberek esetében nehéz a szociális szabályok megértése, jellemző a rutinokhoz való olykor kényszeres ragaszkodás, a rugalmatlan viselkedés. Szüleik, gondozóik és támogatóik a hatályos védőintézkedési szabályokra figyelemmel mindent megtesznek azért, hogy óvják őket és környezetüket. A szigorúbb veszélyhelyzeti szabályok következtében azonban a fogyatékossággal élő személy számára a biztonságot adó támogató személyek viselkedése és a környezet megváltozása komoly problémát jelent a mindennapjaik megélésében, akár az utazás, az oktatás vagy a bevásárlás során, egyúttal önhibájukon kívül, állapotukból, helyzetükből fakadóan nem képesek az előírt intézkedéseket betartani.
A CRPD az alapelvei közt elsőként rögzíti az ember veleszületett méltóságát, amely a hazai alapjogi gyakorlat szerint is sérthetetlen és korlátozhatatlan, abszolút jog. Az ombudsman ezért felhívja a figyelmet, hogy ebben a rendkívüli és mindenki számára nehéz időszakban is hangsúlyosan fontos a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek speciális igényeinek a szem előtt tartása, továbbá az aktív cselekvés: hogy az egyedi igényekhez igazodó intézkedésekkel támogassuk őket és segítő környezetüket az alapvető emberi jogaik minél teljesebb megélésében.
Mindezekre is figyelemmel az alapvető jogok biztosa üdvözli a Kormány legutóbbi rendeletét, amelyben az autizmussal élő emberek számára lehetővé tette az általános járványügyi védekezési szabályoktól való eltérést.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.