2020. november 22., vasárnap 09:07

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 22., vasárnap (OS) - A Magyar Közoktatás Napjára

        1777 augusztusában lépett életbe a Ratio Educationis, amely rendeletileg egységesen szabályozta és modernizálta a magyar közoktatást, egyben kivette azt a katolikus egyház felügyeletéből. Tankötelezettséget írtak elő a 6-12 éveseknek és növelték az iskolák, tanárok számát is. Az ezt követő módosítás 1804-ben talán legfontosabb eleme az volt, hogy lefektették a polgári iskolák alapjait, és nemzetiségi, valamint vallási türelmet hirdettek az oktatásban. A fejlődés sorában nem feledkezhetünk meg Eötvös József kiegyezést követő tevékenységéről: megkezdődött a magyar közoktatás valódi modernizációja! A magyar népoktatástörténet kiemelkedő jelentőséggel bíró jogdokumentuma az Eötvös nevéhez fűződő 1868. évi XXXVIII. törvénycikk.
     2020. november 22-én, amikor megtartjuk a jeles napok sorában a magyar közoktatás napját - és amely nap egyben Ady Endre születésnapja is –, nem sok ünnepelni valót hagyott az Orbán-kormány a pedagógusoknak. Az oktatás szekerét – mindannyiunk jobb jövőjének zálogát – nem előre, hanem hátra, lassan a XVIII. és a XIX. század minden haladó gondolatát visszaszorítva tolják az egyre mélyebb kátyúba!

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.