2020. november 24., kedd 16:43

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 24., kedd (OS) - Ha kidobják az ajtón, visszamászik az ablakon

Az Orbán-kormány már a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság véleményét sem veszi figyelembe, ha a saját és a haverok meggazdagodásáról van szó. Akkor sem, ha ezzel nyilvánvalóan Magyarország és a magyar emberek érdekeit sérti.
     A kormány november 10-én egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely a legfeljebb 50 méter mélységű öntözési célú kutak létesítését és korlátlan, gátlástalan vízkivételét kivonja mindenfajta hatósági engedélyezés és a víz árának megfizetése alól. Teszi ezt úgy, hogy a korábbi, ugyanilyen célú kezdeményezését 2018-ban az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította. A Magyar Tudományos Akadémia, a Jövő Nemzedékek Szószólója és a mértékadó szakmai szervezetek, az LMP-hez hasonlóan egyöntetűen felemelték a szavukat ez ellen a törvénytelenség ellen.
     A mostani kormányzati próbálkozás is arról szól, hogy néhány agrár-nagybirtokos pár év alatt lerabolhassa Magyarország felszín alatti vízkészletét azért, hogy a szintén vitathatóan szerzett nagybirtokairól exportra termelhessen, és a hatalmas földalapú támogatás mellett még több pénzhez juthasson. Nem veszik figyelembe, hogy ez a talajvízszintek további súlyos süllyedéséhez vezet, hogy elfogy a víz az erdők, gyepek, kertek, kisgazdaságok alól, hogy akik eddig a háztartásukat fúrt kútból látták el vízzel, azok majd pár év után víz nélkül maradnak.

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)