2020. november 28., szombat 15:55

A Magyarországi Európa Társaság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. november 28., szombat (OS) - Nincs engedmény! A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata a jogállamiságról 1. rész 2020. november 27.

        1. A Magyarországi Európa Társaság ragaszkodik a jogállamiság koncepciójához egyrészt mint korunk működő liberális demokráciáinak sarokkövéhez, másrészt mint az Európai Unió és tagállamai politikai-alkotmányos felépítésének alapértékéhez. Az Európai Unióban a jogállamiság kikezdhetetlen, egyértelmű kategória, amint azt a csatlakozó országok számára a koppenhágai kritériumok, valamint az Alapjogi Charta, a Velencei Bizottság véleményei és jogállamisági ellenőrzőlistája, továbbá az Európai Bizottság jogállamisági mechanizmusának bevezetése óta született dokumentumok részletezték. Nem valamilyen homályos elképzelésről van szó, mint azt ellenségei sugallják – ahogy nincs keleti (vagy regionális) jogállamiság kontra nyugati változat sem.
     2. Az európai intézményeknek, a demokratikus európai politikai szereplőknek, a politikai pártoknak és a civil szervezeteknek fel kell ismerniük, hogy a jogállamiság elvei és gyakorlata elleni folyamatos támadások az Európai Unió létét veszélyeztetik. Az Európa-barát erőknek határozottan fel kell lépniük és harcolniuk az illiberális és populista követelések képviselőivel szemben a közös európai értékek védelmében.

     Kiadó: Magyarországi Európa Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.