2020. november 30., hétfő 12:30

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. november 30., hétfő (OS) - Sclerosis multiplex: babavárás szorongás nélkül. Önmagában a ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, az idehaza 8-10 ezer embert érintő SM diagnózisa nem feltétlenül gátja a gyermekvállalásnak. Az anyaság és apaság dilemmái mellett a koronavírus és az SM kapcsolatát is tárgyalja az országos, ingyenes Multiplex Magazin.

        Az SM diagnózisa nem indokolja, hogy valaki lemondjon a gyermekáldásról. Az időzítés viszont fontos: egyrészt tartósan stabil állapot, másrészt a terhességnek az SM gyógyszerekkel való összehangolása szükséges, hogy a születendő baba és a kismama is biztonságban lehessen. A civil újság részletes szakmai útmutatót közöl, foglalkozik a fogamzásgátlással és a szexuális élet zavaraival, bemutatja gyermeket vállalt SM beteg kismamák tapasztalatait is.
     A neurológiákon és betegszervezeteken keresztül terjesztett lap kiemelten foglalkozik a koronavírus és az SM kapcsolatával is. Mára bebizonyosodott, hogy önmagában a sclerosis multiplex nem növeli a fertőzés és a súlyos lefolyás kockázatát. Az SM betegeknél ugyanazok a kockázati tényezők – életkor, cukorbetegség, tüdőbetegség, más társbetegségek – növelik a rizikót, mint a lakosság más részében. Amíg nincs a koronavírus ellen védőoltás, az SM betegeknek is megfontolandó az influenza vírus elleni és a tüdőgyulladást is okozni képes pneumococcus baktérium elleni védőoltás beadása, ám erről az aktuálisan folyó SM terápia és a betegség aktivitása függvényében mindig egyeztetni kell a neurológus kezelőorvossal.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.