2020. december 1., kedd 17:43

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. december 1., kedd (OS) - A nemzeti vagyon megőrzése a büntetőeljárásban is követelmény

    A nemzeti vagyon megőrzéséhez a büntetőeljárás során is biztosítani kell a felelős gazdálkodás és az integritás alaptörvényi követelményeit – erre hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék ma közzétett elemzése. Az ÁSZ elemzői rámutatnak, hogy az Alaptörvény a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelése tekintetében rögzíti az átláthatóság és a közélet tisztaságának elvét. Az ÁSZ elemzői ezzel összefüggésben rávilágítanak: kiemelten fontos, hogy ezen követelmények a büntetőeljárás során alkalmazott vagyoni intézkedések, kényszerintézkedések során a gyakorlatban is érvényesüljenek, biztosítva a felelős, szabályszerű, integritás központú gazdálkodás megvalósulását.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása. Ennek érdekében az ÁSZ a jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít. Elemzéseiben az ÁSZ nem megállapításokat tesz, hanem összefüggésekre, dilemmákra, kockázatokra világít rá, valamint bemutatja az eredményeket. Az ÁSZ legfrissebb – a honlapján elérhető – elemzésében célként tűzte ki a büntetőeljárás során alkalmazott vagyoni intézkedések és kényszerintézkedések pénzügyi, vagyongazdálkodási, valamint integritási helyzetének feltárását. Az elemzés eredményei hozzájárulhatnak az elemzett terület közpénzügyi rendezettségének erősítéséhez, továbbá támogathatják a döntéshozatal megalapozását.

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.