2020. december 4., péntek 11:36

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. december 4., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) újabb figyelmeztető jelt lát a hazai közvéleményt megrázó botrányban, amelyet az Európai Parlament egy magyar képviselője okozott.

    Ez a jel arra figyelmeztet, hogy vállalhatatlanul nagy az ellentét társadalmi állapotaink felszíne és a valóság között. De vállalhatatlan minden sekély általásítás, amely többnyire ürügy a semmi tevésre ebben a témában.
  Mennyi újabb és újabb történelmi tapasztalat, arcul csapás szükséges, hogy elszánjunk magunkat egy igazi harcra az ember talán legnagyobb hibája, a kétszínűség ellen? De van-e egyáltalán esélyünk ellene, hiszen az a jogállamiságnál is kevésbé megfogható?
    A válasz egyszerű: ha nem teszünk semmit, semmi esélyünk nincs. Sót, ha puha jámbor intézkedéseket teszünk, ha szimplán prédikálunk, akkor sincs sok esélyünk. Az ellenséghez méltó, magyarán nehezen kijátszható intézkedések kellenek. De annak a kimondása is alapvetően fontos, hogy
    1. Az ember nem születik korruptnak és kétszínűnek.
    2. Mindennemű hatalom tudatmódosító hatású.
    Egy példát hozunk fel most indokolt intézkedésre: az évenkénti vagyonnyilatkozat mellett legyen kötelező egy erkölcsi nyilatkozat is. Utólagos lebukás esetén pedig az egyebek mellett a hamis tanúzás következményei is sújtsák a vétkest. Annak meghatározása, hogy pontosan mit tartalmazzon egy ilyen nyilatkozat részben a jogalkotók, részben a közvélemény feladata.

     További információ a VVM hivatalos blogján található.

     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.