2020. december 7., hétfő 09:28

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 7., hétfő (OS) - Megkezdődik a Mátrai Erőmű zöld jövőképének kialakítása

    A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái. A kormány stratégiai célnak tekinti az erőmű ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását összhangban Magyarország új Nemzeti Energiastratégiájával és a Nemzeti Energia és Klímatervvel. Az átalakítási folyamat és a jövőbeni működtetés során a tulajdonos kiemelt figyelmet fordít a vállalatnál dolgozók továbbképzésre és foglalkoztatására az új tevékenységekben.

A Mátrai Erőmű meghatározó alaperőműként tisztán hazai nyersanyagforrás bázison Magyarország villamosenergia-termelésének 16 százalékát adja, ezért működtetése kulcsfontosságú. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében stratégiai célnak tekinti az erőmű ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását úgy, hogy az a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen Magyarország új Nemzeti Energiastratégiájához és a Nemzeti Energia és Klímatervhez.

A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz. A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg.

     Kiadó: A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter; Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.