2020. december 14., hétfő 16:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 14., hétfő (OS) - Szent László életét bemutatni igazi kihívás

    A Szent László, a lovagkirály rockopera létrehozói rendkívüli vállalkozásba kezdtek – mondta videóüzenetében Prof. Dr. Kásler Miklós a Nemzeti Lovas Színház nagyszabású produkciójának sajtótájékoztatóján. A tárcavezető beszédében felidézte az uralkodó szellemi és erkölcsi örökségét, spirituális nagyságát, valamint a kereszténységért vívott hősi hadjáratairól is szólt.

Szent László a magyar történelem egyik legnemesebb, legspirituálisabb, ugyanakkor a  legföldibb uralkodója volt. Ahogy Prohászka Ottokár fogalmaz, ő hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert Szent László testesítette meg a magyar nép ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet és a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön – mondta köszöntőjében a miniszter.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy Szent Lászlót a maga korában a létező legszebb jelzőkkel díszítették, úgy mint miles Chirsti, vagyis Krisztus katonája vagy athleta Christi, magyarul Krisztus bajnoka. A saint giles-i apát úgy jellemezte, mint elegantissimus rex, a legelegánsabb király, pedig ő ismerte a pápát, ismerte a német-római császárt, a francia királyt és a kor nagy uralkodóit – tette hozzá.

A videóban kitért arra, hogy a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezére nyolc hadjáratot vezetetett és mind a nyolcat meg is nyerte.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.