2020. december 14., hétfő 16:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. december 14., hétfő (OS) -

Emellett megállította a népvándorlás utolsó hullámait és lezárta a 11. században végig húzódó német-római-magyar háborúkat. Megteremtette az új magyar harcmodort, beépítette a páncélos éket a régi, tipikusan sztyeppei–nomád harcművészetbe, ugyanakkor ő volt a világtörténelem első lovagkirálya – mondta, majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy Szent László nemesítette meg azt a harcot, amit Krisztusért, a hitért lehet vívni.

Hozzátette, hogy számos legenda maradt meg Szent Lászlóról a nép körében, a krónikákban és híre elterjedt egész Európában. A föld és az ég közötti összekötő kapocsként a népét átemelte egy új szakralitásba. Szenté avattatta elődjét Istvánt, Imrét, a zobori remetéket, majd őt is szentté avattatta III. Béla egy évszázad múlva III. Celesztin pápa által – idézte fel a miniszter, majd kiemelte, hogy a középkor legnagyobb zarándokútja Szent László sírjához vezetett.

Mindig amikor a magyarság nagyon nagy bajban volt, fohászkodhatott Szent Lászlóhoz, és László mindig segített – közölte, majd példának hozta fel Lackfi Endre és a magyar sereg történetét, akiket 1345-ben, a harmadik tatár betörés idején egy ismeretlen érclovas, feje felett a mennyek királynőjével segítette a győzelemhez. Ezt a spiritualitást, ezt az életet, ezt az életfelfogást a mai korban bemutatni úgy, hogy azt meg lehessen érteni, az igazi feladat, igazi kihívás – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma