2020. december 18., péntek 13:35

A Társaság A Szabadságjogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 18., péntek (OS) - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő a mezőkövesdi polgármester utasítása, amellyel betiltotta a Meseország mindenkié című könyv használatát a város óvodáiban. A döntés ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kért törvényességi felügyeleti eljárást.

        A sérülékeny társadalmi csoportokat bemutató mesekönyv megjelenésének ürügyén gyűlöletkampány indult idén ősszel a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek ellen. A témában kirekesztő tartalmú nyilatkozatokat tett Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a csepeli és mezőkövesdi polgármesterek pedig betiltották az óvodákban a mesekönyv használatát. A TASZ a jogsértő polgármesteri rendelkezések miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes kormányhivataloknál.
     Dr. Fekete Zoltán mezőkövesdi polgármester "Hagyják békén a gyermekeinket" címmel adott ki utasítást, amelyben a fejlődésben lévő gyerekek védelmével indokolva azt is megtiltotta, hogy bármilyen formában idézzenek a Meseország mindenkié című könyvből a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormányhivatalnak címzett bejelentésében a TASZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására.

     Kiadó: Társaság A Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.