2020. december 21., hétfő 18:20

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 21., hétfő (OS) - A TÖOSZ véleménye az iparűzési adó felére csökkentéséről

    Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2020. december 19-én a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében újabb intézkedéseket jelentett be, amelynek egyik eleme, hogy a Kormány a 2021. évre a helyi önkormányzatok saját bevételét képező, a kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetendő helyi iparűzési adó 50%-át elengedi.

A TÖOSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy a helyi önkormányzatokat súlyosan érintő szabályozásról az 1997. évi XV. törvénnyel kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartája 9. Cikkében foglaltakra figyelemmel a Kormány a TÖOSZ-szal, mint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 131. § (2) bekezdés e) pontja szerinti, a 3155 helyi önkormányzat több mint felét, 1623 helyi önkormányzatot tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen ismételten nem egyeztetett, csak 23 nagyvárosi önkormányzatot képviselő Megyei Jogú Városok Szövetségével.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége véleménye szerint országosan nagyjából 150 milliárd forintot tesz ki a kormányzati döntés következtében elengedett kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetett iparűzési adó, ennek 70%-a pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd. Amely egyben azt jelenti, hogy eddigi költségvetési megszorítások, amelyeknek elsődleges elszenvedői a kis- és közepes nagyságú települések voltak, most már a nagyvárosokat is eléri.

     Kiadó: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.