2020. december 23., szerda 19:15

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2020. december 23., szerda (OS) - Erzsébet királyné születésnapja, december 24. előtt a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság elnöksége a hatályos szabályok betartása mellett, a magyarok királynéjára emlékezett Budán az Erzsébet híd melletti szobránál.

    Karácsony napján született a magyarok egykori legendás, egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királynéja Erzsébet - Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, SISI hercegnő. Erzsébet királynénak A Magyar Szent Korona Országaiban, a Magyar Királyságban felmérhetetlen sok tisztelője volt és van, akik népszerűsítették, és ma is népszerűsítik az 1837. december 24-én karácsony napján Münchenben született hercegnőt. Erzsébet szülei Wittelsbach Miksa Emánuel herceg az apa és Ludovika az anya unokatestvérek voltak, akik a család nem uralkodó, szerényebb, ágához tartoztak. A természetet és utazást kedvelő Miksa, (Herzog in Bayern) művelt, bohém ember volt. A családnak nyolc gyermeke született. Erzsébet becenevét illetően két változat is elterjedt a köztudatban. Az egyik szerint Erzsébet édesapja leánya születése után gyermekét Sisi-nek szólította és így maradt meg ez a név mind a mai napig. A másik, hogy az idősebb testvért kisebb testvérei Elisabeth nővérüket Lisi-nek becézték amit a legkisebbek csak Sisi-nek tudtak kiejteni. Amennyiben az előbbi változatok közül bármelyiket is vesszük figyelembe, egy egészen bizonyos. Erzsébet királynénkat Sisi-nek és nem Sissi-nek, legkevésbé Sissy-nek becézte családja.  
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.