2020. december 26., szombat 12:34

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. december 26., szombat (OS) - Sikeres évet zárt a Magyarságkutató Intézet

A főigazgató bemutatta az Intézet interdiszciplináris működését, és jó példának hozta fel erre az abasári feltárást, ahol archeogenetikusok, régészek, klasszika filológusok, eszmetörténészek dolgoznak együtt. Jelenleg az archeogenetikai kutatásokon a sor. A feltárás és a kutatás Prof. Dr. Kásler Miklós kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

A miniszter elmondta, hogy valamennyi magyar királyt azonosítani lehet, ennek következő fázisa a székesfehérvári osszáriumban őrzött csontok archeogenetikai tudományos vizsgálata. A kutatást Erdő Péter bíboros mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is támogatja. Székesfehérvár polgármestere pedig az osszárium felnyitására vonatkozó javaslatot támogatólag terjeszti a város közgyűlése elé. Így a vizsgálatok várhatóan hamarosan megkezdődnek.

Szó esett az Árpád-ház Programról, amelynek titkársági feladatait a Magyarságkutató Intézet látja el 2020-tól. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy az Intézetet hamar befogadta a magyar és a nemzetközi tudományos élet. Továbbá tájékoztatta a minisztert, hogy az Intézet egyik alapelve a nemzetszolgálat, melynek része, hogy az új kutatási eredményekről és a folyamatban lévő munkájukról naprakész tájékoztatást adnak.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma