2020. december 28., hétfő 16:01

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. december 28., hétfő (OS) - Szakmailag prognosztizált fogyasztási áremelkedéssel megegyező nyugdíjemelést kérnek a nyugdíjasok.

    Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a COVID-19 járvány továbbra is megnehezíti a társaink - köztük kiemelten az idős korosztály - életét. Sok barátunktól, ismerősünktől kellett szomorú búcsút vennünk, mert szervezetük nem tudta legyőzni a vírust.

A napokban jelent meg a MNB 2020 decemberi inflációs jelentése, melyben szakmai alapon számolták ki a jövőre várható fogyasztói árak emelkedését. Az adatokból az derül ki, hogy a Kormány által 2021-re tervezett - és a nyár elején törvénybe is foglalt – inflációs mértéket a hozzáértők jelentősen magasabbra prognosztizáljak.

A tervezési hiba nagymértékben sújtja a nyugdíjas társadalmat, hiszen a január elsejei tervezett 3 százalékos nyugdíjemelés nem tart lépést se az MNB 3,8 – 4 százalékos prognosztizált áremelkedésével, se az idősek életkörülményeiben jelentkező nehézségek kompenzálásával. A tervezet 3 százalékos nyugellátások emelése különösen elmarad  az élelmiszerek területén várható 4,6 – 4,8 százalékos árak növekedéstől.

Kérjük, hogy a Kormány – a törvény által biztosított felhatalmazás alapján – a 2021. január elsejei nyugdíjemelést a 3 százalékra tervezett mérték helyett 4 százalékos nagyságban állapítsa meg. Nem tarjuk méltányosnak azt, hogy az év elején történő korrigálás elmaradása esetén a nyugdíjasok ismét a Kormány számára kényszerülnek hitelezésre.
     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.