2020. december 29., kedd 12:00

A Magyar Alvás Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. december 29., kedd (OS) - COVID-19 - új kutatások és megfigyelések az alvásról

        COVID-19 - új kutatások és megfigyelések: pandémiaalvás
     Az alvástudomány is keresi az összefüggéseket a koronavírus és az alvás területén. Már igazolható, hogy a koronavírus álmatlanságot okoz, és változásokat indukálhat az idegrendszerben is. Számos megfigyelés és tapasztalat arra enged következtetni: az alvásnak fontos szerepe lehet a világjárvány alakulásában.
     A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató Intézet 2020 februárjában végzett reprezentatív felmérése jelezte: a magyar lakosság alvásminőségi mutatói nem jók. A pandémia nyilvánvalóan súlyosbítja a helyzetet, ezt a személyes orvosi tapasztalatok, a Budapesti Alvásközpontban vizsgálatra jelentkezett alvásbetegek beszámolói is megerősítik.
     Az alvás mennyisége és minősége éppúgy függ a környezetünktől, mint a személyes viselkedésünktől. Az alvás javításának leghatékonyabb módja annak biztosítása, hogy az embereknek minden éjszaka nyugodt és csendes pihenőhelye legyen, és az alapvető szükségleteinek, például a mindennapi táplálkozásnak, a mozgásnak, az önmaga és családja biztonságának, a jelenének és a jövőjének az aggodalma nélkül.
     Az egyre fontosabb egészségügyi tanács, amely sokkal banálisabb annál, mint hogy kezet mosunk, maszkot használunk és távolságot tartunk (amelyek nem nélkülözhetőek), ha azt mondjuk: aludjunk jól! (A teljes cikk a szövetségünk weboldalán olvasható, szerző G. Németh György elnök, Magyar Alvás Szövetség.

     Kiadó: Magyar Alvás Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.