2020. december 29., kedd 17:18

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 29., kedd (OS) - Több mint 100 év anyakönyvi kivonatait digitalizálják 2022-ig Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

        A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) hiánypótló lépésnek tartja, hogy a kormány egy most megjelent határozat értelmében 2022-től digitalizálja az 1895 óta kiállított anyakönyveket, hogy könnyebb legyen az itthoni családfakutatás. Az egyesület tagjai ugyan nemcsak Magyarországon belüli családi szálak felkutatását végzik, hanem a határokon túli kapcsolatokat is, de ez a  tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját.
A napokban megjelent kormányrendelet alapján Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére Kásler Miklós miniszter létrehozza a Családtörténeti Kutatóközpontot a Magyar Nemzeti Levéltár keretein belül, valamint digitalizálják az 1895 óta kiállított anyakönyveket, hogy könnyebb legyen a családfakutatás. A közel fél milliárd forintos fejlesztéssel 2022 végéig digitalizálják az 1895 és 1980 között keletkezett állami anyakönyvek közlevéltárban őrzött másodpéldányait. Ha megvalósulnak a kormányrendeletben foglaltak, akkor a MACSE tagjainak is könnyebbé válik majd a családtörténeti források feltárása és remélhetőleg az eredeti iratok digitális másolataihoz való elektronikus hozzáférés.
     Kiadó: Magyar Családtörténet-kutató Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.