2020. december 31., csütörtök 12:46

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 31., csütörtök (OS) - Az egészségügyet is tovább romboló közbizalomhiány oka a közjót figyelmen kívül hagyó, pusztán hatalmi érdekek szerint, mértéktelenül központosított államvezetés. Magyarország egyik újkeletű jellemzőjévé vált a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság kiugróan nagy mértéke. Ez az írás nem a védőoltás melletti vagy azzal szembeni állásfoglalásról, hanem az állami egészségügy hatékonyságának a veszélyhelyzet ellenére folytatódó további tönkretételéről és ennek kapcsán is a közbizalom brutális mértékű csökkenéséről szól.

    Másfél éve még azt olvashattuk, hogy az észak-amerikai és az észak-európai lakosságnak csak 72 ill. 73 százaléka gondolta úgy, hogy az oltóanyagok biztonságosak. Míg Kelet-Európában még rosszabb, mindössze 50 százalékos volt ez az arány, mindezek ellenére Magyarországon és Lengyelországban tartották a legtöbben biztonságosnak az oltásokat: az adatok 80-90 százalék közötti bizalomról szóltak.

A koronavírus járvány megérkezte – és vélhetőleg a járványkezelés igen vitatott sikeressége – azonban világszerte durván megváltoztatta a bizalmi adatokat.

A Johns Hopkins egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta, a legtöbb országban 2020 júliusa és októbere között jelentősen csökkent a koronavírus elleni vakcinák elfogadottsága. A vizsgált országok negyedében 50%-hoz közeli vagy annál kisebb volt az oltás elfogadottsági aránya. Japánban 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány.

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.