2021. január 8., péntek 10:25

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. január 8., péntek (OS) - A magyar diákok fele részese volt iskolai erőszaknak. Többek közt a tendencia megállítását tűzte ki célul a DUE Médiahálózat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azzal, hogy negyedszer is elindította a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet. Az a tanuló, aki részt vesz a játékban, megtudhatja például, hogy baj esetén kitől kérhet segítséget, és hogyan ismerhető fel az álhír.

        Az UNICEF 2018-as kutatása szerint Magyarországon a 13-15 éves diákok 51 százaléka volt valamilyen módon részese volt az iskolán belüli erőszaknak: vagy bántalmazták, vagy verekedett. Svédországban a legjobb a helyzet (28%), míg Litvániában a legrosszabb (66%). A DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt célja, hogy el tudják kerülni a diákok azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak. A teszt abban is segít, hogy a diákok különbséget tudjanak tenni hírek és álhírek között. Az NMHH idei felmérése szerint a 15-24 évesek 49 százaléka találkozott már álhírrel.
     A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik, a legügyesebbek továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. Az app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jött létre.

     Kiadó: Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.