2021. január 8., péntek 13:40

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2021. január 8., péntek (OS) - A Kúria is kimondta, hogy a kormány elvette a szociális dolgozók alkotmányos jogát  -

    A Kúria kimondta, hogy a jelenleg hatályos sztrájktörvény alkalmatlan arra, hogy garantálja a dolgozók érdekérvényesítésre vonatkozó alapjogát. Ezzel végképp egyértelművé vált, hogy a Fidesz kormány olyan eltökéltséggel akarja elvenni a munkavállalók jogait Magyarországon, hogy ebben még az sem zavarja, ha a saját maguk által írt alaptörvényt sem tartják tiszteletben.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete fordult a Kúriához, miután a szociális dolgozók hiába kezdeményeztek még 2019-ben sztrájktárgyalásokat az elégséges szolgáltatásról, a kormány azokat lesöpörte az asztalról.
A Kúria most kimondta, hogy "a kormány képviseletében tárgyalók, folyamatosan hibás jogértelmezésekre hivatkozva, az időt húzva, valójában egyáltalán nem akartak érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről."
Az LMP álláspontja szerint egy felelős kormány feladata nem az, hogy elhallgattassa a saját munkavállalóit, hanem az, hogy tisztes fizetést és elfogadható munkakörülményeket nyújtson számukra. Ennek első szimbolikus lépése lehet, hogy végre a szociális dolgozók is megkapják a nekik járó félmillió forintos bérkiegészítést, de legalább ilyen fontos, hogy végre olyan sztrájktörvénye legyen Magyarországnak, amelyik nem megtiltja, hanem lehetővé teszi az érdekérvényesítést.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő  
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.