2021. január 11., hétfő 11:34

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2021. január 11., hétfő (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) a békét tartja a legfőbb jónak, annak megőrzését legfőbb kötelességünknek.

Sajnos, reálisan értékelve az emberi civilizáció jelenlegi állapotát, be kell látni, hogy a fegyvermentes világ még igen távol van. Szégyenteljes, tragikus állapot. Ugyanakkor a fegyvermentes világ akár holnap is megjelenhet a Földön.
    Kialakítható olyan szerződés (Fegyvermentességi Világszerződés, FSZ), amely több ország számára lehetővé tenné a fegyverek kiiktatását az állami életben. Ez pedig kiegészíthető egy komplex és lendületes fejlesztési programmal. A szerződés lényege, hogy a résztvevő fegyvermentes országok lemondanak hadsereg tartásáról, a résztvevő garantáló országok vállalják, hogy minden eszközzel megvédik a fegyvermentes országok békéjét és területi sérthetetlenségét. Nyilvánvaló, hogy egy életképes megoldáshoz szükséges egy minimális országszám mind a két kategóriában, és bizonyára fontos lenne, hogy a garantáló országok között legalább kettő az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen.
    A VVM-nak egy sor fontos részletre vonatkozóan van javaslata, de a projekt kidolgozásának – igen megtisztelő és lelkesítő – feladatát nem kívánja magának megtartani. Helyes lenne ezt az ENSZ-re, nagy szellemi és anyagi háttérrel rendelkező nemzeti vagy nemzetközi szervezetekre, de akár a potenciálosan érdekelt államokra bízni.
    Minél előbb és minél nagyobb számban jelenjenek meg a fegyvermentes világ szigetei fenyegetett és szenvedő Földünkön.

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány