2021. január 12., kedd 20:52

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma közleménye
    Budapest, 2021. január 12., kedd (OS) - A korszakhatáron lassan körvonalazódik az új paradigma, melynek alapja a női világlátvány.

Az új év kapujában, az időponthoz kötődő szimbolika nemigen enged mást gondolni, minthogy magunk mögött hagyva az elmúlt nyomasztó gondokat – azt a krízist, aminek csak indikátora a pandémia –, végre valami másnak kell jönnie, és végre mély levegőt tudhatunk venni.
Az azonban, ahol a megoldás felsejlik, semmiképpen sem a zakatoló gépek, vagy a hangtalan elektronok világát idézi. A megoldást nem kívül, hanem önmagunk legbelső valóságában érzékeljük, úgy, amint az mindig is ott volt. Csak valami végzetes iránytévesztés lehet az, ami elterelt bennünket attól, ami emberi, attól, ami élhető.
S talán már unalmas a világ bajaiért a maszkulin szemlélet kizárólagosságát okolni, mégis, ki kell fejeznünk azt a meggyőződésünket, hogy a megoldás tovább nem kereshető azon a paradigmán belül, amelyik a probléma létrehozója.
Csakis az eddig háttérből figyelő és a folyamatokat elviselő nőiségben bízhatunk. Ehhez azonban szükséges a nőiségnek önmagát is átértelmezni, és alkalmassá válni mindannak magába integrálására, ami jóból és rosszból az elmúlt korok hordalékaként feltorlódott. Mert innen, egy új női paradigmából lehet továbblépni. Út csak fölfelé vezet.

Kiadó: Kortárs Női Reflexiók Fóruma