2021. január 13., szerda 10:35

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 13., szerda (OS) - Felesleges bürokrácia a katázásról való tájékoztatás!

        A katásoknak 2021.01.15-ig írásban tájékoztatniuk kellene az aktív partnereiket, hogy továbbra is kisadózók. A kivételezetteknek is tájékoztatást kell adniuk a partnereiknek! Ilyenek a költségvetési szerveknek dolgozó és a NEAK-tól folyósított bevételű katások, valamint a jogszabályban meghatározott díjszabás (pl. építőipari rezsióradíj) alapján katázók. Bár a mentesülőknél a partner írásos tájékoztatásának semmi értelme sincs, de a törvényben nincs rájuk (se) felmentés.
     Az MKOE becslése szerint negyedmillió katás érintett és nagyjából 1 millió tájékoztatásról lehet szó. Ez példátlan igény az állam részéről! A számításaink szerint, ha "csupán 500 Ft egy-egy ilyen tájékoztatás munkaráfordítási és közlési költsége, akkor az állam miatt a katásoknál félmilliárd forint plusz költség keletkezne, 2021.01.15-ig.
     Miközben a járvány tombol és az állam által elrendelt fölös adminisztráció nagyrészt szükségtelen, ezért minden érintett katást arra kérünk, hogy ne menjenek a postákra, hogy írásos tájékoztatást küldjenek a partnereiknek, de e-maileket, vagy elektronikusan aláírt iratokat se küldözgessenek a partnereiknek, ha amúgy rendszeresen számláznak nekik!
     A "KISADÓZÓ" kifejezést tartalmazó, partner felé kibocsátott számla is írásos tájékoztatás!
     Ezt a NAV részéről többen is elismerték telefonon - bár a hivatalos válasz még nem érkezett meg.

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.