2021. január 13., szerda 10:36

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. január 13., szerda (OS) - Felesleges bürokrácia a katázásról való tájékoztatás!

        A "KISADÓZÓ" kifejezést tartalmazó, partner felé kibocsátott számla is írásos tájékoztatás!
     A NAV ellenőrzési szakterületének gyakorlatából az következik, hogy bírságolás nem lesz, ha a tájékoztatás a számla benyújtásával teljesült, mégha az 2021.01.15 után került a partnernek megküldésre. A számlán való tájékoztatás akkor is megfelelő, ha a számlán nem szerepel aláírás és azt elektronikus úton juttatták el a partner számára.
     A NAV várhatóan csak "sérelem" esetén fog bírságolni!
     Akkor keletkezik "sérelem", ha a katás megtéveszti a belföldi "céges" megbízóját és a benyújtott számlájával meglepetésszerűen túllépi a 3 mFt-ot, amivel váratlanul 40% különadót okoz. Ha ezt a számlabefogadó sérelmezi a hivatalnál, akkor könnyen előfordulhat, hogy a NAV mulasztási bírságot szab majd ki a katásra. Ez nagyon ritka eset lesz!
     Kérdés még, hogy mit tegyenek a belföldi üzleti felhasználókat kiszolgáló katás webáruházak? Számukra azt javasoljuk, hogy a megrendelés folyamatában kerüljön feltüntetésre a kisadózás ténye, de ne a címlapon, hiszen a katázás csak a belföldi "céges" megrendelő számára közlendő, mindenki más számára az adótitok. Hasonló a helyzet az üzletek, boltok esetén: ott a számlán kerüljön közlésre a kisadózás ténye, amire célszerű az értékesítéskor felhívni szóban a figyelmet.
     Írásos tájékoztatási roham helyett minden érintettnek kitartást és jó egészséget kívánunk!

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.