2021. január 21., csütörtök 10:46

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2021. január 21., csütörtök (OS) - A védőoltás a hatékony védekezés a járványok ellen - ÁSZ elemzés a fertőző betegségek elleni védekezésről

        A védőoltások széles körben történő alkalmazása, és a lakosság megfelelő szintű átoltottsága – az úgynevezett "nyájimmunitás" elérése – a leghatékonyabb védekezés a fertőző betegségekkel szemben – erre a következtetésre jutottak az Állami Számvevőszék szakértői.
     Az ÁSZ elemzői – az ÁSZ honlapján elérhető elemzésben – bemutatják a fertőző betegségek megelőzése érdekében kialakított hazai és nemzetközi rendszereket, és rávilágítanak arra, hogy a nem kötelező védőoltások esetén a populációs védettség elérésében meghatározó az oltási hajlandóság, ezért kiemelt az egyének felelőssége.
     Reagálva az aktuális vírushelyzetre az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a COVID-19 világjárvány védőoltásokkal történő megfékezése hozzájárul a fenntartható gazdasági fejlődéshez, a koronavírus-járvány káros gazdasági és társadalmi hatásainak megszüntetéséhez.
     Az ÁSZ elemzői hangsúlyozzák: fontos, hogy a világjárvány okozta kihívásra – az egészségügyi rendszer és a gazdaság fenntarthatósága érdekében – a társadalom oldaláról az állampolgárok is megfelelő választ adjanak, mert az egyének aktív oltási hajlandóságával – ennek ösztönzésével – lehet elérni azt az oltottsági szintet és biztonságot, amellyel a járvány megfékezhető, a tömeges megbetegedések elkerülhetőek.

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője (06-20-238-6939)

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.