2021. január 22., péntek 09:35

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. január 22., péntek (OS) - Felesleges adminisztrációt okoz az 1%-os iparűzési adó

    Az MKOE még 2020 december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1%-os iparűzési adó bejelentgetési logikáját, ezért a következő egyszerű javaslatot tettük:

Ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük, vagy a mérlegfőösszegük!

A megkeresésünket arra alapoztuk, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A NAV várhatóan 2021.02.25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1%-os iparűzési adó érdekében a 2021.03.16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhat el, ami elfogadhatatlan!

A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérjük, hogy a 639/2020. (XII. 22.) Kormány rendelet kerüljön módosításra.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.