2021. január 22., péntek 19:19

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 22., péntek (OS) - A Debreceni Egyetem nem egy 2 hét alatt összecsapott szakdoga

Az LMP közössége több alkalommal állt ki a hallgatók mellett, szervezett értük megmozdulást vagy állt melléjük. Most azonban nem csak a hallgatók, hanem a legfontosabb közintézményeink közé tartozó egyetemeink kerültek veszélybe. A mi egyetemeink, mert a mi adóforintjainkból épültek, szépültek és működnek, így közös a felelősségünk, hogy megvédjük őket. Milliárdos vagyonokat kap meg pár ember a közös vagyonunkból, innen kezdve hívhatnák az egyetemet Debreceni Egyetem Zrt.-nek és örülnénk, hogy pár ember oktatását elvállalja ez a cég.
Több szempontból is elkeserítő a Debreceni Egyetem szenátusának a döntése. Az állítólagos széles körű egyeztetés valójában egy szűk kör egyeztetése volt. Az intézmény vezetése a dolgozók áldása nélkül támogatta ezt a döntést, ami előre vetíti a jövőbeli működést. Kijelenthetjük, hogy már sérült az egyetemi autonómia, ráadásul a belső vezetésnek köszönhetően.
 A HÖK azon érvelése, miszerint ők a diákság érdekeit képviselik az ügyben szintén nem állja ki a valóság próbáját. Azt mondják, hogy a diákság megválasztotta őket, így az ő döntésük teljesen legitim ebben a kérdésben is, mivel rájuk bíztuk a képviseletünket. Tudtunk szerint egyetlen HÖK-ös képviselő programjában nem szerepelt a modell váltás ötlete, így ez az állítás nem igaz, nem adtunk nekik erre felhatalmazást.
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja