2021. január 26., kedd 18:12

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2021. január 26., kedd (OS) - Nem elég a minimálbér minimál emelése -

    Hosszú vajúdás után tegnap megszületett a megállapodás a minimálbérről. Örömre nincs okunk, a minimálbér tekintetében továbbra is a sereghajtók között vagyunk az Unióban. Az LMP követeli, hogy a kormány végre támogassa a párt törvényjavaslatát a közmunkás minimálbér a minimálbér szintjének 70 százalékra emeléséről. Továbbá, hogy a minimálbéremelést év elejéig visszamenőlegesen kapják meg az érintett munkavállalók.

A 4 százalékos emeléssel egyáltalán nem lehetünk elégedettek, ugyanis az utóbbi 10 évben a minimálbér a környező országokban jóval magasabb mértékben növekedett, és uniós összehasonlításban csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában alacsonyabb, mint hazánkban. Ráadásul a bruttó minimálbér után fizetendő adó Magyarországon a harmadik legmagasabb az uniós országok között, így mindössze nettó 111 300 forintot jelent.
Nem a munkavállalók tehetnek arról, hogy a tervezetthez képest későn született meg a megállapodás, így természetesen visszamenőlegesen jár nekik a 4 százalékos emelés az LMP határozott véleménye szerint.

Korábban az LMP törvénymódosítást kezdeményezett a közmunkások béremelésének érdekében is, mely a minimálbér 70 százalékára emelné a közmunkások bérét, de ezt a kormányoldal lesöpörte az asztalról. Felháborító, hogy egy közmunkás juttatása nem sokkal haladja meg a minimálbér 50 százalékát, ezért azonnali emelésre van szükség és törvényjavaslatunk elfogadására.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.