2021. február 11., csütörtök 12:59

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. február 11., csütörtök (OS) - Ami igaz, az igaz, a tévedést illik elismerni! Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke, Pós Péter súlyos hibát követett el, mivel nem elég alaposan kutatott a veszélyhelyzet folytatólagosságát biztosító rendelet után. Hibájából következően éppen a legfőbb kérdésben megalapozatlannak bizonyult közleményt juttatott el az MTI OS szerkesztőségébe, amely a téves közleményt is szabályzatának megfelelően, változtatás nélkül, teljes terjedelemben teszi közzé. Az elvárható helyesbítés az alábbi.

    Hiteltelen államvezetés ne számítson közbizalomra! Az orosz vakcinának nincs hivatalos és vizsgálatokon alapuló alkalmazási előírása, és a vészhelyzeten kívüli időszakra is érvényes, végleges engedélye sem. Magyarországon 2021. február 8-ával a korábbi rendelet szerint megszűnt a veszélyhelyzet, de ugyanezen a napon az új rendelettel folytatólagosan életbe lépett.
Az orosz vakcina használatának jelenleg a pusztán a veszélyhelyzet okán van jogalapja, és alkalmazása kizárólag a lakosság beoltására kijelölt egészségügyi intézményekben történhet. Egyelőre tehát csak a veszélyhelyzetre tekintettel és annak fennállta alatti értelemben igaz a Kormány koronavírus kommunikációs felületén közölt hír, mely szerint a Szputnyik oltással "újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra".

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak nem biztosít hatáskört a Szervezeti és Működési Szabályzata arra, hogy pótolja az OGYÉI mindeddig ki nem adott hatósági alkalmazási engedélyét.

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.