2021. február 11., csütörtök 12:59

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. február 11., csütörtök (OS) -

Ezt pedig nem helyettesítheti az sem, hogy "az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható."

Az oltóanyag alkalmazásának normálisan működő jogrendben nem az a feltétele, hogy immunbiológiai szempontoknak is megfeleljen, hanem hogy törvényes alkalmazási engedélye is legyen.

A korábban 15 tagú operatív törzs jogutódjaként létrehozott új (10 tagú) Operatív Törzs tagjai közül mindössze három személy tekinthető egészségügyi szakembernek.

Az országos tisztifőorvos, és az őt kinevező szakminiszter, Kásler Miklós (mindketten az Operatív Törzs súlyos döntéshozói felelősséggel terhelt tagjai) a világjárvány idején nem a tőlük elvárható átláthatósággal és ellenőrizhetőséggel, nem a teljes igazságról informálja Magyarország arra jogosult népességét. A járványügyben érdeklődő újságírók írásos kérdéseit jellemzően figyelmen kívül és érdemi válasz nélkül hagyják. Kérdés, melyiküket kell előbb felmenteni…

A valósnak tűnő információk súlyos hiánya miatt az oltási hajlandóság csekély voltára tekintettel hazánk döntéshozói is követhetnék a lengyel példát, ahol nem hagyják teljesen magukra az oltás esetleges hosszú távú káros mellékhatásoktól rettegő laikusokat, hanem kompenzációs alapot hoznak létre a védőoltás mellékhatásai okozta esetleges káros következmények ellensúlyozására.

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége