2021. február 22., hétfő 16:47

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. február 22., hétfő (OS) - 75 ezer forinttal volt kevesebb a mediánbér az átlagbérnél 2019-ben -

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke közérdekű adatigényléssel fordult a KSH-hoz, hogy kiderüljön, mennyi a különbség a kormány által hangoztatott bruttó átlagbér és az emberek jövedelmi helyzetét sokkal jobban tükröző mediánbér között. A KSH válaszából kiderül, hogy 2019-ben a mediánbér bruttó 75 480 forinttal volt kevesebb, mint az átlagbér.

A kormány szerint egyre jobban élünk, egyre többet keres mindenki. Leszámítva azokat, akik nem.

A KSH adatai szerint 2019-ben a bruttó átlagkereset 367 800 forint volt. Nem véletlen, hogy a dolgozók fele úgy érzi, hogy ő még a felét sem keresi meg ennek. Az átlagkereset ugyanis jelentősen torzíthatja a valóságot, főleg egy olyan országban, ahol egy kis réteg keres nagyon sokat, míg sokan szegénységben élnek. Ha Béla egy vasat sem keres, míg Laci 100 Ft-ot, akkor kettejük átlagbére 50 Ft. Ami szép, csak ettől még Bélának nem lesz egy forintja sem.

2016 óta politikusok, újságírók és elemzők próbáltak adatokat szerezni mind a KSH-tól, mind a kormánytól a mediánbérekre vonatkozóan, hiába. Nem véletlenül. Az eddig titkolt mediánbér sokkal inkább mutatja a lakosság valódi jövedelmi helyzetét, azt a bért, ami a többségre jellemző. Ennél az összegnél a dolgozók fele kevesebbet, a másik fele pedig többet keres.

Kiadó: LMP parlamenti frakciója